harta cafea de specialitate tanzania

Cafea de specialitate Tanzania

Aromele de cafea tanzaniană pot fi împărțite între Robusta și Arabica, cafelele Robusta cu corp plin, dulci, procesate în mod natural, lângă Lacul Victoria, și Arabica spălate, strălucitoare, arome de citrice, asemănătoare fructelor de pădure din restul țării.

Cafeaua a fost introdusă în Tanzania de misionarii catolici în 1898. Astăzi, în Tanzania crește putina Robusta, dar majoritatea recoltei este Arabica – Bourbon, Kent, Nyassa și faimosul Blue Mountain. Este predispus la fluctuații majore în producție, de la 753.000 de saci în 2014/2015 la 1.175.000 de saci în 2018/2019. Aproximativ 20% din veniturile din export ale Tanzaniei provin din cafea. Randamentul de fructe per arbore este scăzut, adăugându-se altor provocări în creștere, cum ar fi prețurile scăzute și lipsa de pregătire și echipament. Aproape toata cafeaua este cultivata de micii proprietari în fermele familiale. Aproximativ 450.000 de familii sunt implicate în cultivarea cafelei, iar industria în ansamblu angajează aproximativ 2,5 milioane de oameni.

Ca și în alte țări africane, cafeaua este vândută la licitație, dar există o fereastră „directă” deschisă pentru cumpărătorii care doresc să cumpere direct de la exportatori. Această fereastră permite ca, cafeaua de calitate superioară să fie recompensată cu prețuri mai mari, creând un ciclu de producție sustenabil pe termen lung.

TANZANIA KEY FACTS
PROCENT DIN PIAȚA MONDIALA 0,56%
RECOLTA Arabica iulie-februarie; Robusta aprilie-decembrie
PROCESE Arabica spalat, Robusta natural
PRINCIPALE TIPURI 70% Arabica Bourbon, Kent, Nyassa, Blue Mountain; 30% Robusta
CLASAMENTUL MONDIAL CA PRODUCĂTOR pe locul 16

Cafea Tanzania Shimilangwada

Înființată în 1989, Шимилангвада este a doua cea mai veche fermă din regiunea Songwe. Deținută inițial de o familie elvețiană care cultiva doar 67 de acri, proprietatea a fost cumpărată în 2017 de către antreprenorul tanzanian, domnul Nzunda, care a cumpărat terenul în speranța de a reînvia copacii bătrâni. De când a preluat proprietatea, domnul Nzunda a reușit să dubleze suprafața de plantație productivă de cafea și a promovat calitatea produselor.

Când este timpul recoltării, boabele de cafea verde sunt selectate manual și sortate în loturi; separate de zona în care au fost recoltate și de ziua în care au fost culese și spălate. Procesul începe prin separarea oricăror boabe sub/supracoapte, împreună cu orice materie străină, cum ar fi bețișoare sau pietriș. În continuare, cafeaua este decorticata folosind moara mecanica a fermei pentru a îndepărta stratul exterior de fructe, ulterior fiind sortată în funcție de densitate. De obicei, boabele verzi sunt culese, sortate și decorticate toate în aceeași zi; cu prelucrarea efectuată seara.

Apoi, cafeaua este pusă în rezervoare de fermentație pentru a îndepărta mucilagiul rămas. Boabele rămân aici între 24 și 72 de ore și sunt verificate în fiecare dimineață, în funcție de temperatura atmosferică. Odată ce fermentația este completă, boabele sunt spălate în apă curată rece la stația de spălare a fermei, înainte de a fi transferate pe paturi suspendate pentru a se usca natural.

Cafeaua este imprastiata pe paturile suspendate și întoarsă în mod regulat pentru o uscare uniformă. În primele trei zile, stratul de cafea este ținut la umbră, ferit de lumina directă a soarelui. Ulterior, cafeaua este apoi mutată pe paturi sub lumina directă a soarelui. Paturile sunt acoperite la soare puternic (la amiază) pentru ca boabele să nu fie pârjolite, precum și atunci când plouă pentru a preveni reumidificarea. Pe timpul nopții, cafeaua este acoperită cu folie de polietilenă pentru a preveni acumularea de rouă. Procesul de uscare va dura de obicei între 10 și 11 zile; se incarca in saci numai după ce conținutul de umiditate a ajuns la 11,5% sau mai mic.

Asculta textul articolului

Количка за пазаруване